Een telefoontje: “Met Richard.... Komt het uit als ik morgen de tuin kom doen?”
Zo gaat het enkele malen per jaar...en al voor enkele jaren....
Richard komt met zijn groene bus vol eigen gereedschap en begint direct aan de tuin te schoffelen, harken, snoeien en knippen,
als hij vind dat de tuin te droog is zet hij de sproeier erop.
In overleg gebeuren de werkzaamheden en natuurlijk geeft hij graag tips en ideeën, ( waar we soms gebruik van maken)
maar verder werkt hij zelfstandig en hoeven we niet thuis te blijven.
Op tijd even pauzeren, de telefoon bedienen en de verhalen komen dan los, want hij heeft heel wat te vertellen. Maar daarna gaan zijn werkzaamheden weer gestaag verder totdat de tuin er weer piekfijn uitziet.
Het varieert hoeveel tijd hij nodig heeft voor het onderhoud, hij brengt de uren, gebruikte gereedschappen en afvalkosten in rekening, die naar ons wordt opgestuurd.
Bovenstaande is wat wij graag van een tuinman zien, omdat we zelf niet zo’n groene vingers hebben en weinig tijd.
En zo optimaal van onze tuin kunnen genieten!
Fam. van Kemenade
Een tuin met water
verveelt nooit, steeds zijn de rimpelingen van het water en de reflecties van lucht en wolken anders. We wilden graag een tuin met een grote vijver als centraal element en, omdat we wat ouder worden, brede en vlakke paden. Bij het huis een groot terras om ‘s-morgens van de zon te genieten en lekker buiten te eten. Een stukje van het terras overdekt om ook bij minder weer buiten te kunnen zitten. Ons huis heeft in de woonkamer een zitkuil en dat beetje niveauverschil komt met een paar treedjes terug in de tuin. Op die manier konden we ook bij de uitgang een ruimte voor de vuilniscontainers maken.
We hebben plantvakken voor de vaste planten, gescheiden door lage muurtjes zodat er een goed microklimaat heerst. De planten doen het dan ook geweldig. Om wat hoogte in de tuin te krijgen heeft onze tuinarchitect Frank Stegers een grote pergola bedacht. Zo hebben we een prachtige combinatie van het altijd wisselende beeld op het water in de vijver en de hoge structuur van de pergola. Aan de ander kant van de tuin zorgt een mooie ginko-boom voor het verticale element. Als we bewegend water willen zien zetten we het watervalletje met drie straaltjes aan.
Maken van een ontwerp is een vak, het ook echt uitvoeren vereist veel vakmanschap. Niet in het minst doordat zo’n grote vijver natuurlijk degelijk gebouwd moet worden, het is bijna 13 m3 water. Richard heeft een uitgebreid netwerk van mensen die hem helpen, van metselaar, siersmid voor de poort tot de man met de betonpomp voor de funderingen en de vijverspecialist. Het resultaat is naar onze mening bijzonder fraai geworden, we genieten dagelijks van de tuin.